selamat datang

Selasa, 4 Oktober 2011

Cara laser hilangkan parut

JERAWAT merupakan masalah kulit yang biasa dilalui oleh kebanyakan remaja. Sekiranya tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan kesan parut berlubang yang kekal selama-lamanya.
Parut ini bukan sahaja menjejaskan paras rupa tetapi menyebabkan kehilangan keyakinan diri dan masalah psikologi.
Namun dengan adanya teknologi terkini, kesan parut jerawat dapat dirawat iaitu menggunakan teknologi laser "fractional CO2". Apabila laser disinarkan pada permukaan kulit, sinaran laser akan berpecah menjadi beberapa sinaran kecil yang akan membuat lubang-lubang luka kecil pada kulit. Apabila luka-luka kecil ini sembuh, kolagen yang baru akan terbentuk di bawah kulit menyebabkan permukaan kulit menjadi rata. Hanya sebanyak 20 peratus kulit akan mengenai sinaran laser tersebut, oleh itu bahagian kulit yang tidak mengenai sinaran tersebut akan cuba diperbaiki oleh bahagian yang telah dilaser. Oleh sebab itu, waktu pemulihan dari rawatan fractional CO2 laser ini dalam lingkungan tujuh hari sahaja.
Proses penyembuhan berlaku dengan menghasilkan kolagen. Kemerahan kulit berkurangan dan lapisan epidermis terhakis meninggalkan kulit yang lebih bermaya
Persiapan sebelum laser
Sebelum melalui rawatan laser, muka akan dirawat selama enam minggu dengan set penjagaan muka yang mengandungi sedikit asid, vitamin A dalam bentuk tretinon dan hydroquinone. Ini dilakukan supaya kulit bersedia untuk rawatan laser dan tidak menyebabkan tindakbalas negatif seperti pigmentasi atau jeragat.
Persiapan seminggu sebelum laser
Seminggu sebelum rawatan laser, disarankan mengguna set penjagaan muka yang "mild", tiada asid, tretinon atau hydroquinone.
Persiapan sewaktu rawatan laser
Muka akan dicuci, krim kebas akan disapu pada muka selama setengah jam, kemudian krim kebas akan dicuci. Kini, muka sudah sedia untuk rawatan laser. Sewaktu rawatan laser dilakukan, pesakit tidak merasa sakit kerana kulit telah dikebaskan. Selepas rawatan laser selesai, muka akan terasa panas. Kulit muka akan disejukkan dengan tuala sejuk atau "mask". Krim pelembap dan krim pelindung matahari disapu pada kulit.

Tiada ulasan:

Search